Rehvid
igapäev,  Tehnika

Millised talverehvid valida? Help!

Kui muidu mulle meeldib see tunne, mis kaasneb sellega, et pidevalt tuleb asjadega ise hakkama saada ja SAAN KA, siis on ka neid hetki, kus ma mõtlen, et nii hea ja mugav oleks, kui oleks keegi, kes LIHTSALT asjad ära korraldaks (no näiteks mees siis). Mul on miskipärast tunne, et eriti autoasjadest ei jaga naised nagu suurt midagi ja autoga seonduvate probleemide korral nendega ise ei tegele ehk siis isegi ei ole vajadust uurida, KUHU probleemi korral pöörduda. Olen kuulnud, et mõni naine pole isegi kordagi ise autot pidanud tankima – mees tangib! Tekitab kohe sellise tunde, et tahaks ka nii ju.

Mulle meeldivad autod. Meeldivad nii palju, et mulle meeldib nendega sõita. Võinoh, miks ma mitmuses kirjutan. Mulle meeldib see, et mul on auto ja mulle meeldib enda autoga sõita. Teiste autod mind väga ei eruta ja mingit “vauu, milline auto” reaktsiooni mul ei teki, kui keegi oma uhke ja läikiva või tuunitud autoga mööda vurab. Mul ei ole mingisugust lemmikut automarki või mudelit. Enamik autosid on ilusad ja head, kui nad täidavad oma sõiduülesannet ja on nii vähe roostetanud kui võimalik. Okei, autokere osas on mul küll eelistusi. Mulle ei meeldi väikesed punnid ja maasturid. Mulle meeldivad universaalid. Seega olen ma oma Ford Focus universaali rohkem kui kiindunud. Teistele ei meeldi, aga minu jaoks on no nii ilus. Vist suht sama teema, et oma laps on ikka kõige ilusam. :D

Mul on vedanud sellega, et mul ei ole autoga mingeid hulle jamasid olnud, millega kogu aeg otseselt tegelema peaks. Kuluvate asjade kulumine on normaalne. Pidureid ja veermikku tuleb ikka aeg-ajalt kontrollida ja kord aastas mootoriõli vahetada. Ongi vist nagu kõige hädavajalikumad asjad? Done. Lähme sõidame.

Samas tuleb ikkagi ette ka muudmoodi vältimatuid asju nagu näiteks põhimõtteliselt kohe kättejõudev rehvivahetuse aeg. Mul on poolteist aastat all olnud lamellrehvid, mis auto ostuga kaasa tulid ehk siis poolteist aastat on rehvidega muretu olnud. Nüüd aga vaatasin, et rehvimuster on päris kulunud ja talveks PEAKS mingisugused korralikud saapad alla muretsema. No jube hea oleks, kui keegi teine selle lihtsalt ära teeks ja mina saaksin lihtsalt sõitmisega tegelda, sest ennast teades ma tean, et ma lihtsalt uurin ennast segaseks. Nii palju ma vähemalt tean, et eelistan talve puhul kindlasti naastrehve. Olen sõitnud nii lamelli kui naastuga ja ega pole kummalgi midagi häda, aga naastuga oli ikka väheke mõnusam. Eriti just sellistes lörtsistes-jäistes tingimustes, mis meil siin kogu talve vältel on.

Aga ikkagi mis firma rehvid? Kui kallid rehvid? Ja no jeebus KUI KALLID on rehvid. Krt, odavam oleks bussiga sõita. Neli kuud bussisõidu kuukaarti osta tuleb kokku suht sama palju, kui üks-kaks rehvi. Kütusekulu ka lisaks. Kindlustus ka… aga deem kui mugav on autoga. Paraku see mugavus ka võidab. Eriti lapsega. Ja eriti seepärast, et autos on ka laps, ei tahaks nagu päris suvalisi pastlaid alla pista. 

Kolm aastat tagasi lahenes mu talverehvisaaga üsna valutult. Ressursid olid piiratud ja soovisin võimalikult soodsalt hakkama saada. Tol korral soovitati mulle Cordiant Snow Cross rehve, mille hind on viiekümne kanti ehk hea. Ühtlasi on need väidetavalt kiidetud Nokian Hakkapeliita rehvide järgi tehtud. Mõnes testis ka Top10 hulka tulnud. Pole paha? Nokianid jäävad oma kalli hinna poolest minu eelarvest näiteks kohe kindlasti välja ja eks selle asjaga nii ole, et kui hind ei ole määrav, siis võibki ju alati võtta lihtsalt kõige kallima-kiidetuima ja ongi mure lahendatud. Aga mingi vaagimine ja mõtlemine hakkabki siis pihta, kui seda kõige paremat ei raatsi. :D

Paraku juhtus 3 aastat tagasi rehvidele järele minnes mingisugune apsakas ehk siis minu rehve polnud määratud rehvivahetuse ajaks koha peal olemas. Vist olid just läbi müüdud ja oli unustatud bronn peale panna. Rehve mul aga seepärast vahetamata ei jäetud ja sama hinna eest pandi alla kallimad, Bridgestone Noranza 001 rehvid. Sõitsin nendega kaks talve ja pole mitte midagi nuriseda. Minu arust mega head rehvid! Seega mõtlen, et äkki peaks ka sel korral nende samadega ringi lippama? Hind on aga.. vähe kõrgem, kui see, millega tahaks hakkama saada. Aga worth it?

Veel on testitulemustest ja kasutajate kogemusest silma paistnud Hankook Winter I*Pike RS2 rehvid. Korea tootja küll, aga toodetakse Venemaal, samamoodi nagu Nokiani rehvidki. Ja siis veel on samas hinnaklassis Bridgestone ’iga ka Continental IceContact 2 ja Goodyear UltraGrip Ice Arctic. Ma ei tea noh. Ega need Rehvitakso 2018a talverehvide testis (link) osalenud rehvid on kõik vast normaalsed? Pirelli Ice Zero on ka hea hinnaga. Olen nagu näinud küll inimesi Pirelli rehvidega. Samas aga on Itaalia firma ja meie kliimas soovitatakse pigem jälgida seda, et oleks mingisugune Skandinaavia tootja?

Netist arvustusi vaadates torkab silma ka see, kuidas paljud virisevad mingisuguse jubeda ja undava müra peale, mida teatud naastrehvid sõites tekitavad.  Nagu isegi need testides kiidetud rehvid. Ma ei saa sellest hästi aru ehk siis ma ei tea, kas mul ei ole lihtsalt mingeid räigelt mürategevaid rehve olnud või siis ei ole ma lihtsalt nii müratundlik? Mu jaoks on täiesti normaalne, et liikluses olevad hääled ka autosse sisse kostavad. Ei saagi ju salongi täielikku heliisolatsiooni luua. :D On teie jaoks mõni rehvimüra nii väljakannatamatu olnud?

Ühesõnaga.. get what I mean? Palju kergem oleks, kui oleks keegi, kes lihtsalt paneks midagi alla ja asi ants, sest ise uurides tekitan ma endale liiga suure valiku, mille hulgast valida. Lõppkokkuvõttes mõtlen, et ega seal NII SUURT vahet vist nagunii ei ole? Vähemalt igapäevasõidul. Mingid miinused tulevad välja pigem mingites väga ekstreemsetes olukordades ja lappama saab minna ka maailma kõige kallima ja parima rehviga. Ja nagu iga muu asjaga, soovitab iga semu ka erinevat asja, seega mingit ühte ja parimat nagunii ei ole. :D


Mis talverehvid teil on? Kust ostate? Kas uurite ja otsustate ise, mida valida või võtate esimese ettejuhtuva, mida keegi soovitab? Või orgunnib mees lihtsalt asjad ära? :D

7 kommentaari

  • Katre

   Hankook tundub jah ok. Mulle jäid juba tol korral positiivselt silma, aga siis jäi hinnaklassist välja. Nüüd nagu täitsa annaks sisse solgutada. :D

 • Kati

  See viimane lõik ongi õige,vahe tuleb äkkolukordades välja.Kõige parem hinna ja kvaliteedi suhe on Hankook rehvidel. Oleneb muidugi ka tollimõõdust, mida suurem, seda suurem hinnavahe ka. Aga muidugi tasub surfata netipoodides, rehvimüüjaid palju ja hinnasõda käib.Üle ei tasu mõelda jah.

  • Katre

   See surfamine just ongi tüütu, sest pakkujaid on LIIGA palju ja tegelikult nii palju kui ma vaadanud, siis need hinnavahed on nii pisikesed, et selle nimel ei tasu nagu lolliks minna nagunii. Pigem on vaja lihtsalt teha see otsus, et mida võtta, sest umbkaudsed hinnad on nagunii juba selged. Hetkel olengi Hankooki ja juba kasutatud Bridgestone vahel vist.

 • Nell

  Hankook vist oli viimati. Mina olen see naine, kes laseb sellised asjad mehel korda ajada. (mees automehaanik ja rehvitehnikuna töötanud seega tõesti ei näe põhjust ise jalgratast leiutada :) )

   • Nell

    :D Kuigi automehaaniku omamisel on ka teatud varjuküljed. Nt aja (puudumise) faktor. hiljuti vahetati mu autol sarniir, mis sai ostetud umbes eelmise aasta oktoobris :) Ja tanklas ja pesulas käin ikka ise :)

Leave a Reply

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga